קבלת שומת מס שבח/רכישה – כאשר עורך המוכר/הרוכש שומה עצמית – יעביר המנהל בתוך 20 ימים הודעה על הסכום המס אשר עליו לשלם על פי ההצהרה שהגיש. המנהל יערוך את השומה בתוך 8 חודשים מהגשת ההצהרה. המנהל רשאי לאשר את ההצהרה (השומה העצמית) או לקבוע את השומה על פי מיטב השפיטה (אם יש לו טעמים סבירים להניח שההצהרה אינה נכונה).
על המוכר/רוכש לשלם את המס על פי השומה העצמית שערך בתוך 60 יום ממועד העסקה. במידה ושומת המס שהוציא המנהל גבוהה יותר, ישולם ההפרש בתוך 30 יום מיום שנמסרה השומה.
תיקון שומה - סעיף 85 לחוק מיסוי מקרקעין מאפשר לתקן שומה תוך 4 שנים מיום שאושרה כשומה עצמית או מיום שנקבעה שומה לפי מיטב השפיטה, במקרים הבאים:
א. נתגלו עובדות חדשות העשויות, לבדן או ביחד עם החומר שהיה בידי המנהל, בעת עשיית השומה, לחייב במס או לשנות את סכום המס.
ב. המוכר מסר הצהרה בלתי נכונה שהיה בה כדי לשנות את סכום המס או למנוע תשלום מס.
ג. נתגלתה טענות בשומה.
"א) המנהל רשאי, בין ביזמתו ובין לפי דרישת מי ששילם מס, לתקן שומה שנעשתה לפי סעיף 78(ב), או (ג) או לפי סעיף 82, תוך ארבע שנים מיום שאושרה כשומה עצמית או מיום שנקבעה שומה לפי מיטב השפיטה, לפי העניין, בכל אחד מהמקרים האלה:
(1) נתגלו עובדות חדשות העשויות, לבדן או ביחד עם החומר שהיה בידי המנהל, בעת עשיית השומה, לחייב במס או לשנות את סכום המס;
(2) המוכר מסר הצהרה בלתי נכונה שהיה בה כדי לשנות את סכום המס או למנוע תשלום מס;
(3) נתגלתה טעות בשומה "
השגה – סעיף 87 לחוק מיסוי מקרקעין קובע, כי מוכר/רוכש שמבקש לחלוק על השומה שהוצאה לו יכול להגיש בתוך 30 יום בכתב השגה. ההשגה תהא מפורטת ומנומקת ותציין את סכום המס שאינו שנוי במחלוקת ודרך חישובו. על המשיג לשלם את המס שאינו שנוי במחלוקת ולתת ערבות בנקאית או אחרת כפי שיקבע המנהל לגבי הסכום שבמחלוקת.
"א) היה אדם חולק על השומה רשאי הוא לבקש מהמנהל, בהודעת השגה, בכתב, לחזור ולעיין ולשנות את השומה; בקשה כאמור תפרש את הנימוקים להשגה על השומה, את סכום המס הנובע מהם ואת דרך חישובו (להלן – סכום המס שאינו שנוי במחלוקת), ותוגש בתוך 30 ימים מיום שנמסרה לו הודעת השומה; הוכח להנחת דעתו של המנהל שהאדם החולק על השומה היה מנוע מלהגיש את הבקשה בתוך המועד האמור משום שנעדר מן הארץ או היה חולה או מכל סיבה סבירה אחרת, רשאי הוא להאריך את המועד ככל שנראה סביר לפי הנסיבות"
ערר/ערעור – סעיף 88 לחוק מיסוי מקרקעין מאפשר למוכר/רוכש הרואה עצמו מקופח מהחלטת המנהל בהשגה, לערור עליה לפני ועדת הערר שליד בית המשפט המחוזי בתוך 30 ימים מיום שנמסרה לו ההחלטה. הועדה רשאית לאשר את השומה, להפחיתה, להגדילה, לבטלה או להחליט בדרך אחרת כפי שתראה לנכון.
"הרואה עצמו מקופח בהחלטת המנהל רשאי, תוך שלושים יום מיום שנמסרה לו ההחלטה, לערור עליה לפני ועדת ערר, ובין היתר, לערור על כל החלטה של המנהל בהשתמשו בשיקול הדעת הניתן לו בחוק זה"
סעיף 89 לחוק מיסוי מקרקעין קובע את הרכב ועדת הערר וסמכויותיה:
"א) שר המשפטים ימנה לענין סעיף 88 ועדות ערר של שלושה כל אחת והם: שופט שיהא יושב ראש הועדה, ושני חברים שלפחות אחד מהם הוא נציג הציבור.
(ב) הועדה רשאית לאשר את השומה, להפחיתה, להגדילה, לבטלה או להחליט בדרך אחרת כפי שתראה לנכון, ולצורך זה רשאית הועדה לדון, לפי שיקול דעתה, בכל דבר שהמנהל רשאי להחליט בו לפי חוק זה, לפי שיקול דעתו"
ערעור לבית המשפט העליון – סעיף 90 לחוק מיסוי מקרקעין קובע כי ניתן לערער על החלטה של ועדת הערר אל בית המשפט העליון בבעיה משפטית בלבד, וזאת בתוך 45 יום מיום מתן ההחלטה.
"על החלטתה של ועדת ערר ניתן לערער בבעיה משפטית לבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים, תוך 45 ימים מיום מתן ההחלטה, או אם ניתנה בהעדר המערער – מיום שנמסרה לו"